NESAİ SÜNEN-İ KÜBRA

Bablar    Konular    Numaralar

KİTABU KIYAMU’L-LEYLE VE TATAVU’N-NEJAR

<< 544 >>

قيام شهر رمضان

5- Ramazan Ayını Kıyamla Geçirmek (Teravih Namazı Kılarak Geçirmek)

 

أخبرنا قتيبة بن سعيد عن مالك عن بن شهاب عن عروة عن عائشة أن رسول الله صلى الله عليه وسلم صلى في المسجد ذات ليلة فصلى بصلاته ناس ثم صلى من القابلة فكثر الناس ثم اجتمعوا من الليلة الثالثة أو الرابعة فلم يخرج إليهم رسول الله صلى الله عليه وسلم فلما أصبح قال قد رأيت الذي صنعتم فلم يمنعني من الخروج إليكم إلا أني خشيت أن يفرض عليكم وذلك في رمضان

 

[-: 1299 :-] Hz. Aişe anlatıyor: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem), bir gece Mescid'de (teravih) namaz(ını) kıldı. Cemaat de O'nunla birlikte kıldı. Ertesi gece kıldığında ise cemaat daha da çoğalmıştı. Üçüncü ve dördüncü gecelerde cemaat bir hayli çoğalmıştı. Fakat, Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) cemaate çıkmadı. Sabah olunca Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

"Yaptığınızı gördüm. Ancak sizin yanınıza çıkmama mani olan tek şey, bu namazın (teravih namazının) size farz kılınması (korkusu)dur" buyurdu.

 

Bu olay Ramazan ayında olmuştu.

 

Mücteba: 3/202; Tuhfe: 16594.

 

Diğer tahric: Buhari 924, 1129,2012; Müslim 761, 177, 178; Ebu Davud 1373; Ahmed b. Hanbel 25362; İbn Hibban 2542, 2544, 2545.

 

 

أخبرني عبيد الله بن سعيد أبو قدامة السرخسي قال نا محمد بن فضيل عن داود وهو بن أبي هند عن الوليد بن عبد الرحمن عن جبير عن أبي ذر قال صمنا مع النبي صلى الله عليه وسلم في رمضان فلم يقم بنا حتى بقي سبع من الشهر فقام بنا حتى ذهب ثلث الليل ثم لم يقم بنا في السادسة فقام بنا في الخامسة حتى ذهب شطر الليل فقلت يا رسول الله لو نفلتنا بقية ليلتنا هذه فقال إنه من قام مع الإمام حتى ينصرف كتب له قيام ليلة ثم لم يقم بنا حتى بقي ثلاث من الشهر فقام بنا في الثالثة وجمع أهله ونساءه حتى تخوفنا أن يفوتنا الفلاح قلت وما الفلاح قال السحور

 

[-: 1300 :-] Ebu Zer anlatıyor: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ile birlikte Ramazanda oruç tuttuk. Ayın sonundan yedi gün kalıncaya kadar bize gece namazı kıldırmadı. Son yedinci gece, gecenin üçte biri geçinceye kadar bize gece namazı kıldırdı ve son altıncı gece yine kıldırmadı. Son beşinci gecede gece yarısına kadar namaz kıldırdı. Ben:

 

"Ey Allah'ın Resulü! Bu gecenin diğer yarısında da bize nafile namaz kıldırsanız?" dedim. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

"İmam namazı bitirinceye kadar onunla namaz kılan kimseye, tüm geceyi namazIa geçirmiş sevabı yazılır" buyurdu. Daha sonra ay sonuna üç gün kalıncaya kadar bize namaz kıldırmadı. Üçüncü gece tüm aile fertlerini ve hanımlarını da toplayıp bize namaz kıldırdı. O kadar (uzun namaz kıldık) ki felahı kaçırmamızdan endişe ettik. (Ebu Zer'e) "Felah nedir?" diye sordum. "Sahurdur" diye cevap verdj,

 

Mücteba: 3/202 ; Tuhfe: 11903 .

 

Hadisin tahrici 1289'da geçti.

 

 

أخبرنا أحمد بن سليمان وعبدة بن عبد الله وعبد الرحمن بن خالد واللفظ لأحمد قال نا زيد بن حباب قال أخبرني معاوية بن صالح قال حدثني نعيم بن زياد أبو طلحة قال سمعت النعمان بن بشير على منبر حمص يقول قمنا مع رسول الله صلى الله عليه وسلم في شهر رمضان ليلة ثلاث وعشرين إلى ثلث الليل الأول ثم قمنا معه ليلة خمس وعشرين إلى نصف الليل ثم قمنا ليلة تسع وعشرين حتى ظننا أن لا ندرك الفلاح وكانوا يسمونه السحور

 

[-: 1301 :-] Nuaym b. Ziyad Ebu Talha anlatıyor: Nu'man b. Beşir'in, Hımıs'ta minberde şöyle dediğini duymuştum: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ile beraber Ramazan ayının yirmi üçüncü gecesi, gecenin ilk üçte birine kadar gece namazı (teravih) kıldık. Yirmi beşinci gecesi yine gece yarısına kadar kıldık. Yirmi yedinci gece de o kadar (uzun) kıldık ki felahı kaçıracağımızı zannettik. O zamanlarda sahura felah derlerdi.

 

Mücteba: 3/203; Tuhfe: 11642.

 

Hadisi Kütüb-i Sitte sahiplerinden Sadece Nesai rivayet etmiştir. ve Ahmed b. Hanbel 18402.